lördag 29 december 2012

Sjuk man lämnades ensam



En assistans-beroende man lämnades ensam i hemmet av färdtjänsten. Trots att han inte får lämnas ensam. Omsorgspersonalen missade honom.

En sjuk man lämnades ensam i sin lägenhet i Helsingborg utan tillsyn över natten. Han fick varken sin viktiga medicin eller mat. Vård- och omsorgsförvaltningen i Helsingborg har rapporterat in händelsen enligt lex Sarah. Exakt vad som har gått fel är inte klarlagt, men något har brustit i kontakten med såväl färdtjänst som personliga assistenter.

torsdag 27 december 2012

Försenat fordon och resegaranti i Göteborg



Göteborg har en sida på webben där du kan skicka in klagomål och förslag på förbättringar
Enhetskatalogen

Försenat fordon och resegaranti

Är färdtjänstbilen försenad? Tänk på att vi kan förskjuta resan upp till 10 minuter. Om det har gått mer än 10 minuter – ring trafikledningen.

Ring trafikledningen om fordonet är försenat
Vid beställningen får du en preliminär tid för när bilen eller bussen kommer. Tiden kan förskjutas upp till 10 minuter utan att vi räknar det som en försening. Om fordonet är mer än 10 minuter sent kan du ringa vår trafikledning så får du hjälp. Trafikledningens uppgift är att lösa akuta problem i trafiken. Om du blir sen på grund av oss kan du få ersättning.

FÄRDTJÄNSTENS TRAFIKLEDNING
Telefon
031-41 95 45

Resegaranti för färdtjänstresor
Färdtjänstens kvalitetslöften gäller för resor med kommunal färdtjänst för resenärer i Göteborg, Mölndal och Härryda.

Första kvalitetslöftet – färdtjänsten ska komma i tid
Om du får vänta mer än 20 minuter ska du inte betala för resan. Ring då till trafikledningen. Där får du information och hjälp med resan. Om du har fått en lovad ankomsttid och ändå blir sen, ringer du vår kundservice. Vi ersätter dig utifrån dina faktiska kostnader under förutsättning att du varit i kontakt med trafikledningen i samband med förseningen.

Andra kvalitetslöftet – färdtjänsten ska ge god service
Vi ska alltid erbjuda dig en trivsam resa och ett trevligt bemötande. Ring vår kundservice om du upplevt något som gjort att din resa inte varit trivsam eller om du upplevt att du inte fått ett trevligt bemötande av oss eller föraren. Vi tar tacksamt emot dina synpunkter, för de hjälper oss att förbättra vår kvalitet.

Extrema händelser då kvalitetslöftena inte gäller
Vid extrema händelser kan man inte åberopa kvalitetslöftena. Det är vid händelser som:

när trafiken lamslås av extrema väderförhållanden
när det rapporteras i radio och teve om trafikproblem.
Färdtjänsten beslutar när dessa villkor är uppfyllda och informerar via beställningscentralen, trafikledningen, färdtjänstens webbplats, talsvar på våra telefoner och i vissa fall via radio.

lördag 22 december 2012

Perstorp bryter med Skånetrafikens färdtjänst?

Detta står att läsa i Dagens HD: Lördag 22 december 2013

Vi får hoppas att de hittar en bra lösning och att fler kommuner följer efter.

Perstorps kommun tittar på alternativa lösningar för sin färdtjänst, i stället för att anlita Skånetrafiken. Kommunstyrelsens arbetsutskott har fått i uppdrag att ta fram en specifikation för att kunna begära in ett anbud på verksamheten.

Fortfarande chans få färdtjänst till jul



Trycket på den gotländska färdtjänsten är stor under juldagarna. Men trots det så finns det fortfarande lite tider kvar - om man är beredd på att vara flexibel.

Det uppger Jani Körkkö, chef för Uppdrag Gotland som anordnar färdtjänst- och sjukresor på Gotland.
Det var den 12 december som bokningarna öppnade för färdtjänstresor på Gotland under julhelgen och tiderna har snabbt gått åt. Trots det finns det fortfarande vissa luckor kvar under julaftonen, juldagen och annandagen.
- Det finns lite tider kvar på julafton, runt 15-tiden på eftermiddagen och tidigt och sent på julaftonskvällen, säger Jani Körkkö.

Hela Gotland

fredag 21 december 2012

Lidingö först ut med digital färdtjänst



Lidingö var först ut i Stockholmsregionen att prova digital färdtjänstutredning. Tanken var att underlätta ansökningarna, ge bättre överblick och minska pappersarbetet, mål som har nåtts med råge.
Anita Beckman är färdtjänsthandläggare i Lidingö kommun. Hon ser positivt på satsningen med den digitala funktionen och är stolt över att få vara först ut Stockholmsregionen.

— Det känns roligt att Lidingö är pionjär! Den största vinsten för mig i mitt arbete är att jag kan ta del av beslutet och förbättra utredningen, säger hon.

Lidingö Stad

torsdag 20 december 2012

Vården slår larm om strulande sjukresor



Strulet med sjukresor hotar patientsäkerheten, enligt enhetschef Anne Andersson på Helsingborgs lasarett. "Om inget händer slutar jag med dialysen", säger Alija Huseinbasic, som måste åka till lasarettet flera gånger i veckan.

För tre år sedan stod det klart att Alija Huseinbasics njurar var så dåliga att han skulle behöva dialysbehandling. Sedan dess har han tre gånger i veckan åkt till Helsingborgs lasarett för att rena blodet från slaggprodukter.
Försenade sjukresebilar var ett faktum redan från början. Men den senaste tiden har förseningarna blivit fler och längre.
– Nästan varje gång är de försenade. Ibland en kvart, ibland en halvtimme, ibland mer än en timme, berättar han.


Beskedet efter 22 år: Du får inte färdtjänst



Efter 22 år har Östersunds kommun kommit på att Anette Lundh inte längre uppfyller kraven för färdtjänst.
Hon ska åka buss istället.
Handläggaren tog beslutet trots att det i läkarintyget står att Anette inte ens får lyfta en matpåse.

LT Östersund

Bråket om färdtjänst fortsätter


Det blir tingsrätten som får avgöra tvisten mellan X-trafik och Tuwa Specialtransporter. Färdtjänstbolaget stämmer landstinget på 7,2 miljoner för avtalsbrott.

När X-trafik sa upp avtalet med Tuwa för ett år sedan var argumentet att bolaget inte levde upp till avtalet om färdtjänstresorna. Brist på fordon ledde till stor oreda i trafiken. Uppsägningen ledde till att ett 60-tal förare hos en underleverantör förlorade jobbet och Tuwa förlorade kontraktet.

Nya regler och priser för färdtjänst



Från årsskiftet gäller nya regler och taxor för färdtjänst i Alvesta, Lessebo, Ljungby, Tingsryd, Uppvidinge och Växjö kommuner.
- Syftet med revideringen av reglerna är att skapa en tydlighet för den färdtjänstbe-rättigade och bara ha med sådant som är relevant för området. Det gamla regelverket var otydligt, säger Roland Gustbée, regionstyrelsens ordförande.

Några av förändringarna

Resornas längd: Ett förtydligande införs gällande att alla färdtjänstberättigade kan resa till Alvesta och Växjö resecentrum samt Smaland Airport oavsett var man bor i länet. Syftet är att alla ska ha samma möjlighet att nå allmänna kommunikationer.

Regionförbundet södra Småland

Elisabet fick 50-kronor för färdtjänstmiss under julen



I fjol skulle Elisabet ha firat julafton i Tyringe. Men så blev det inte - färdtjänstbilen dök aldrig upp. Kompensationen blev en blomstercheck på femtio kronor

Trots att Elisabet hade bokat färdtjänsten i god tid innan, dök hennes bil inte upp på julafton. Istället blev hon erbjuden att få en bil först fem timmar senare. Det var  hon dock  inte intresserad av, eftersom hon då knappt skulle hinna fram till julfirandet innan det skulle bli dags att åka hem igen.

Högt tryck på färdtjänsten under jul



Den som har färdtjänst och vill komma fram till sitt julfirande i tid, bör boka sin resa så snart som möjligt. Julafton är nämligen den dag på året då trycket på färdtjänstresorna brukar vara som högst.

På julafton brukar resandet i färdtjänsten vara som mest koncentrerat på hela året: alla vill komma fram till julfirandet i tid till Kalle Anka och julmaten.  Samtidigt har Skånetrafiken, som ansvarar för färdtjänsten i 24 av Skånes kommuner, ett begränsat antal färdtjänstbilar att tillgå.
– Det är svårt att få fram förare i tillräcklig omfattning. De ska också fira jul, säger Lars Hellström, trafikområdeschef för serviceresor på Skånetrafiken.

onsdag 19 december 2012

Färdtjänst körde – utan Lennart



Motvillig hotellgäst. Färdtjänst körde utan Ramdalabon Lennart Petersson, som fick spendera natten på Scandic hotell. Foto: Patric Söderström
När Lennart Petersson, 66, kom ut efter julkonserten hade färdtjänst åkt utan honom.
– Det är skandal. De har ingen service, säger han.

BLT:

Färdtjänst i kommunal regi


Malmö.Politiker från höger till vänster vittnade om hur glada de var för att färdtjänsten drivs i kommunens regi och inte av Region Skåne.
– Jag är glad att stå här idag, sa socialkommunalrådet Carina Nilsson (S).
Tidigare under året fanns det tankar på att ta bort det så kallade taket för kostnader för färdtjänsten. Det skulle ha gett stora fördyringar för dem som åker ofta, från drygt 400 kronor i månaden till upp emot 2 000 kronor.

Sydsvenskan:

Sänkt straff för sexdömd chaufför


HUDIKSVALL. När taxichauffören dagligen körde färdtjänst åt en förståndshandikappad kvinna så körde han bilen till ett undanskymt ställe och hade sexuellt umgänge med henne. Det skedde flera gånger och avslöjades till sist av kvinnans anhöriga.

Aftonbladet:

måndag 17 december 2012

Färdtjänstkaos ska ge ekonomisk sveda

Nu har Kristianstad fått nog av krisen i färdtjänsten. Kommunen vill att krånglet ska svida ekonomiskt för Skånetrafiken och kräver ersättning.– Vi ska inte betala för en produkt som inte håller vad den lovar, säger Bo Silverbern (M).
Sedan början av oktober krånglar färdtjänsten i Skåne med uteblivna bilar och långa telefonköer. Kristianstad, som varje år betalar 27 miljoner kronor till Skånetrafiken för kommuninvånarnas 100 000 färdtjänstresor, kritiserar bolaget för att problemet efter flera månader fortfarande är olöst.
Kristianstadsbladet

Äldre och sjuka trötta på strulet


Många äldre, sjuka och anhöriga är missnöjda­ med kaoset i färdtjänsten. Sven-Ingmar Svensson och Marianne Mellnert är några.
Sven-Ingvar Svensson brukar hjälpa sin bror att resa med färdtjänsten till tandläkaren och ögonläkaren. Han kritiserar krånglet som har varit de senaste månaderna.
Kristianstadsbladet